Transport gratuit peste 395 lei, exceptie colete peste 30 kg
Prin acest termen identificam o serie intreaga de tipuri de filtrare bazate pe o actiune pur mecanica, o bariera fizica eliminand particulele cuprinse in apa.
In limbajul de specialitate acest tip de filtrare preia numele de sedimente, in timp ce o terminologie mai completa foloseste termenul de filtru de particule.
Plasa de filtrare poate avea dimensiuni foarte mici, pana la 0,1 microni.
Materialele utilizate pot fi din metal, plastic sau pe baza de silicati. Formele de construire pot fi diferite, exista filtre apa lavabile, care se curata singuri sau de unica folosinta.
Utilizarea lor independenta este rara, fiind folositi ca prefiltre in domeniu tratarii apei potabile.
Joaca un rol important in protejarea filtrelor in aval de riscul blocarii cu corpi in suspensie.
Corpii cei mai frecvent gasiti in POU sunt argila, depozite de calcar, rugina. Unele firme sustin porositatea filtrelor lor ca fiind eficienta impotriva rezidurilor bacteriene. E adevarat ca bacteriile au dimensiuni cuprinse intre 50 si 0.1 microni, dar simpla restrictionare a acestora este riscanta de aceea incurajam ca pentru o corecta actiune bactericida sau macar bacteriostatica, sa se foloseasca o combinatie de sisteme fizice si/sau chimice.
Nu exista o solutie universala la un cost si o dimensiune acceptabila, atata timp cat tipul de poluare cu corpi in suspensie depinde de atatia factori si exista riscuri de subdimensionare care ar putea genera in probleme seriose.
In cazul apelor cu exces de sedimente, tehnica specifica consta in crearea unei serii de bariere cu site dimensionate descrescator.
Utilizarea filtrelor cu dimensiuni mai mici de 5 microni, poate fi periculoasa, in absenta unei protejari adecvate in amonte. O poluare de orice fel, chiar si una temporara, poate obtura sistemul de filtrare.
De aceea recomandam folosirea de praguri mai mici de 5 microni, avand in aval puse site de filtrare de 20 si- sau 10 microni.
Exista filtre care asociaza o filtrare mecanica cu alte tipuri, cum ar fi de exemplu tipul Carbon Block sau filtre ceramice. Este indicat ca in aceste cazuri sa se protejeze, mai presus de toate, filtrul cel mai costisitor, cel adaptat la filtrarea sedimentelor.