Cartus Antinitrati

Cartus Antinitrati

 

Prezența excesivă a nitraților în apa potabilă poate cauza diverse probleme pentru sănătatea umană și mediul înconjurător.

  1. Impact asupra sănătății umane: Consumul apei contaminate cu niveluri ridicate de nitrați poate fi dăunător sănătății umane, în special pentru sugari, copii mici și femeile însărcinate. Nitratul este transformat în organism în nitrit, care poate interfere cu capacitatea sângelui de a transporta oxigenul. Aceasta poate duce la metemoglobinemie, o afecțiune care afectează nivelurile normale de oxigen în sânge și poate provoca simptome precum oboseală, dificultăți de respirație și cianoză (piele albastră). În cazuri extreme, poate pune viața în pericol.

  2. Riscul de cancer: Nitratul în sine nu este carcinogen, dar poate fi transformat în nitrozamine, substanțe chimice cu potențial carcinogen, în condiții specifice, cum ar fi prezența amoniacului și a altor substanțe chimice în organism. Consumul apei cu niveluri ridicate de nitrați poate crește riscul de cancer gastric, cancer de esofag și alte tipuri de cancer asociate cu nitrozaminele.

  3. Poluarea surselor de apă: Prezența excesivă a nitraților în apele de suprafață și în apele subterane poate indica poluarea surselor de apă. Nitrații pot proveni din surse agricole. Poluarea apei cu nitrați poate afecta calitatea apei, biodiversitatea și ecosistemele acvatice.

  4. Eutrofizarea apelor: Nitrații, în combinație cu alte substanțe nutritive precum fosfații, pot contribui la eutrofizarea apelor. Eutrofizarea reprezintă creșterea excesivă a nutrienților în apă, ceea ce duce la înmulțirea excesivă a algelor și plantelor acvatice. Această creștere rapidă a algelor poate duce la epuizarea oxigenului din apă, afectând fauna și flora acvatică.

  5. Probleme de gust și miros: Nitrații înșiși pot da apei un gust și miros neplăcut. Acest lucru poate afecta plăcerea de a bea apă și poate duce la reducerea consumului de apă potabilă, în special în cazul în care apa are un conținut ridicat de nitrați.

 

World Health Organization recomanda concentrația maximă de nitrați din apa potabilă să fie de maxim 10 mg/l.

Garanția calității
Ai nevoie de ajutor?
Livrare Gratuită peste 395 Ron
Retur gratuit în 14 zile
Oferim consultanță
Ne gasiti pe SEAP