Transport gratuit peste 395 lei, exceptie colete peste 30 kg
Utilizarea de reactanti chimici in apa are diferite utilizari,exemplul clasic este adaugarea de oxidanti ca bioxid de clor sau hipoclorit de sodiu . Utlizarea lor in tratarea apei deja potabile este rara. Legea italiana prevede adaugarea de clor in apa tratata si stocata in rezervoare (ca alternativa legea permite si razele UV). In sectorul domestic se folosesc polifosfati pentru a contracara depunerile de calcar. In aceasta situatie e bine ca utilizatorul sa fie informat, polifosfatii sunt toxici daca dozajul nu este corespunzator si daca nu fac parte din categoria food .In general sunt folositi doar in apa destinata consumului tehnic. Limita impusa de lege dincolo de care apare riscul pentru sanatatea umana, este foarte scazuta, tehnologiile bazate pe viitor nu ofera destula garantie asupra dozajului efectuat; variatiile de presiune si debit influenteaza dozajul. Utilizarea statiilor de dozare electronice reduce riscul de aparitie in exces sau din greseala a reactantilor chimici. In cazul in care pe circuitul principal al retelei de apa s-ar folosi dozatori de polifosfati, ar fi indicat dispunerea de un tratament adecvat in punctul de consum folosit in general pentru consumul uman. Osmoza inversa reprezinta un tratament eficient impotriva polifosfatilor.
Polifosfatii sunt împartit în 2 familii:
Polifosfatii care se dizolva în apa ce va fi incalzita au o dubla actiune :
1. anticalcar deoarece impiedica precipitarea bicarbonatilor de Ca si Mg dizolvati in apa in carbonati insolubili.
2. anticoroziva prin acoperirea peretilor tevilor cu un film protector subtire care împiedica ca acestia sa vina în contact cu oxigenul sau dioxidul de carbon dizolvat in apa, acestea fiind principalele cauze de coroziune.
Polifosfatii de-a lungul timpului tind sa elimine depunerile din tevi si boyler . Efectele descrise mai sus sunt maximizate atunci când valoarea pH-ului apei este între 6 si 7.
AVERTISMENTE: actiunea de anticalcar a polifosfatilor este redusa treptat atunci când apa este adusa la temperaturi de peste 80 ° C iar la 100 ° C isi pierde de tot aceasta functie