Transport gratuit peste 395 lei, exceptie colete peste 30 kg
Ce este un dedurizator și cum funcționează?
Dedurizatorul înlătura mineralele care creeaza duritatea apei, fiind una din problemele des întâlnite de către proprietarii locuințelor.
Un dedurizator este un sistem de filtrare asupra întregii case care înlătura duritatea apei – fortand mineralele de calciu și magneziu din apa sa treacă printr-un proces numit schimb de ioni. Dedurizatorul abordează una dintre cele mai răspândite probleme ale apei: duritatea ei. Apa dura acumulează depuneri în țevi, infundandu-le și scăzând presiunea apei. Scurtează durata de viață a electrocasnicelor precum : mașinile de spălat vase, esspresoarelor, mașinilor de făcut gheata, etc.
Fără un dedurizator, rufele necesita o cantitate mai mare de detergent pentru a le împiedică sa arate murdar. Vasele vor ieși din mașină de spălat vase striate și pătate. Spălarea în apa dura poate lasă pielea uscata, totodata, crea mâncărimi, iar parul fără viață și lipicios. Cantitatea de timp, energie și bani necesare pentru a rezolva efectele secundare dăunătoare apei dure sunt amețitoare, iar costurile finale multe superioare achizitiei unei statii de dedurizare.
Un dedurizator înlătura mineralele de calciul și magneziul din apa printr-un proces numit schimb de ioni. In momentul în care apa dura intra în rezervor, curge printr-un strat de rășină. Ea îndepărtează ionii de calciu și magneziu găsiți în apa dura prin schimbul lor cu ioni de sodiu . Coloana de rășină îndepărtează toată duritatea apei pe măsură ce trece prin mediul filtrant , rezultand o apa dedurizata fara mineralele de calciu si magneziu.
Un dedurizator este confecționat din trei componente: o valva de control, un rezervor in presiune cu rasina și un rezervor de saramura. Acestea trei lucrează în legătură pentru a înlătura mineralele din apa dura, pentru a monitoriza fluxul apei, și pentru a curata periodic sistemul printr-un proces de regenerare (a rasinii).
Rezervorul cu mediu cu rasina cationica este locul în care apa dura trece prin procesul de dedurizarea. Apa din rețea alimentează rezervorul cu apa dura. Apa se scurge prin coloana de rășină, depozitand ionii de calciu și magneziu. Apa iese din rezervor dedurizata.
Valva de control măsoarăsi contoleaza cantitatea de apa care curge prin rezervorul cu rasina cationica . Valva este echipata cu un contor care masoara volumul de apa care intra în dedurizator. Cu timpul, eficienta rasinii de a deduriza apa scade. Înainte ca rasina cationica sa devină mult prea încărcata, pentru a fi eficiente, valva de control initieaza automat un ciclu de regenerare. Aceasta capacitate maxima este programată în valva de control și este bazată pe o serie de factori, precum, mărimea casei, numărul utilizatorilor, duritatea apei.
Rezervorul de saramura ajuta dedurizatorul în regenerare. Este un rezervor mai mic care este poziționat langa cel de minerale. Acesta necesita alimentat cu sare de concentrație ridicată (sau uneori potasiu) pentru a restabili sarcina pozitivă a rasinii. Ea se dizolva în apa la baza rezervorului. În momentul în care valva de control observa ca capacitatea rasinii s-a diminuat, saramura este trasa din rezervor pentru a regenera rășina.
Dacă rezervorul de saramura rămâne fără sare, apa care trece prin sistem nu va mai fi dedurizata.
Ciclurile de regenerare spala rășina cu o saramura de concentrație ridicată, spălând astfel mineralele retinute și drenandu-le din sistem. Rășină este reîncarcată și pregătită din nou pentru a elimina mineralele grele. Rășină este foarte durabilă și poate dedurizata eficient apa pentru 20 de ani sau mai mult.
Dedurizatoarele sunt proiectate sa înlăture ionii de calciu și magneziu din apa dura. Calciul (Ca2+) și magneziul (Mg2+) sunt doua minerale cauzatoare de duritate. Procesul de schimbare al ionilor atrage și elimina ionii încărcați pozitiv (cunoscuți și drept de cationi). Poate include și alte minerale precum fier și mangan.