Transport gratuit peste 395 lei

Tratarea apei la punctul de consum

Aceasta este expresia corecta cand vorbim de instalatii construite pe o retea de apa deja potabila. Sa vorbim de filtre nu ar fi o exprimare corecta.

Apa pura poate fi un concept chimic sau fizic, dar nu unul biologic legat de alimentatia umana. Apa, asa cum o percepem cu totii, adica cea destinata cunsumului uman, nu e doar o molecula compusa din doi atomi de hidrogen si unul de oxigen. E o realitate mult mai complexa la care corpul uman reactioneaza in moduri diferite in functie de multi factori. Prezenta unor saruri sau substante poate avea efecte pozitive sau negative in functie de tipul de alimentatie, activitate, varsta si multe altele.

Pentru o mai profunda intelegere a acestui aspect, sa ramanem la sectiunea site-ului dedicata apei Sanatate si bunastare

Substantele daunatoare prezente in apa pot avea origini diferite si nu toti factorii poluanti pot fi imputati actiunii umane.

Poluantii de origine antropica sunt de mai multe feluri si depind de multi factori. Un caz care reflecta complexitatea acestui argument este de exemplu cel al poluarii surselor hidrologice din munti, cauza fiind utilizarea de substante care favorizeaza producerea de zapada artificiala.

Pentru a obtine din punct de vedere bacteriologic apa pura, retelele de distributie folosesc majoritatea timpului dezinfectanti care genereaza substante nocive, produsele derivate de dezinfectare.

Exista apoi o poluare legata de parametri organolettici ai apei, savoare, miros si culoare, care influenteaza mult alegerea noastra.
E nevoie de o cantitate infima de substanta pentru a da apei o savoare neplacuta, uneori cantitatea de substante dizolvate este inferioare celei de rilevabilita experimentala si totusi gustul se se altereaza.

Metodele de tratare a apei destinata consumului uman sunt multe, si se bazeaza pe actiunea mecanice, fizice, chimice. Aplicarea lor asupra sistemelor de tratare la Punctul de folosire implica o serie de cunostinte tehnice pentru depasirea diferitelor obstacole.

La Alegerea tipului de tehnologie pentru utilizare si achizitionarea tipului de aparatura e in stransa legatura cu diversi factori, motivatia initiala, cu siguranta, derivand dintr-o necesitate care primeaza, odata cu calitatea si eficacitatea. De-a lungul anilor trebuie sa fie in acord cu criteriile de economie si de siguranta.
Pentru a completa imaginea acestei sectiuni, vom mentiona si problema calcarului, cu toate ca prezenta sau nu a apei dure influenteaza foarte putin sanatatea unei persoane.

Substante daunatoare

Cand vorbim de substante daunatoare, trebuie sa fim foarte atenti. Apa din reteaua de distributie este deja potabila, administratorul acesteia garantand in termenii legii ca parametrii substantelor dizolvate nu depasesc parametrii prevazuti de legislatie. Prin urmare administratorul retelei garanteaza o calitate legala a apei. Termenul daunator ar putea dezvalui o conotatie emotiva si nu una bazata pe realitatea stiintifica, care dispune de o solida baza stiintifica. De exemplu teama legata de sodiu e generata de o informare incorecta din partea unor marci de ape minerale care pun in contrast sanatatea in prezenta sodiului in apa (e imposibil ca sodiu, care e de natura exploziva in contact cu apa, sa influenteze sanatatea, doar daca se vorbeste de ionul de sodiu, atunci da). Parasind acest sector emotiv si subiectiv al substantelor daunatoare, putem trasa o imagine reala asupra poluantilor prezenti si a patologiilor asociate lor. In acelasi timp este interesant sa descriem cauzele diversilor poluanti posibili in apa de la robinete. 

Originea poluarii prezente in POU ar putea fi, in unele cazuri, legata de originea instalatiei distributive sau de o incorecta dimensionare. Utilizarea tuburilor de plumb e stopata de cateva decenii, dar unele cladiri nu au dispus de inlocuirea acestor tuburi. Utilizarea rezervoarelor de acumulare e necesara fie pentru a garanta fluxul acolo unde revizia nu e constanta, fie pentru a face fata unei retele distributive deficitare. In unele cazuri conductele subterane au fisuri  si atrag in interior elemente contaminante.

Rareori se intampla ca statia de pompare sa fie cauza depasirii parametrilor care garanteaza calitatea apei, in aceste situatii Primaria fiind informata asupra acestui fapt.

Escavarile si lucrarile de restaurare pot fi cauza deteriorarii temporare a calitatii apei potabile din POU.

Un argument obiectiv, nascut din studii aprodundate in cautarea unor solutii optime, este cel referitor la produsele derivat din dezinfectare, acestea sunt rezultate din substantele dezinfectante utilizate de administatorii apeductelor pentru a mentine calitatea apei, in ciuda riscului unei proliferari bacteriene.Pentru a garanta calitatea apei la punctul de consum se folosesc substante de dezinfectie. Doza este stabilita in functie de diferiti parametri, printre care statusul retelei de distributie , ori absenta ei, originea apei din retea.

Produsele cele mai folosite sunt hipocloritul,bioxidul de clor si ozon, in unele tari se foloseste cloramina  (USA-Spania). La inceput folosirea lor era studiata in functie de costuri, de complexitatea tehnica si rezduri organoeletice(miros-gust) .In ultimele decenii s-a descoperit ca dezinfectatii folositi genereaza anumite reziduri care pot avea efecte nocive pentru sanatatea umana .Folosirea acidului hipoclorit genereaza in special Trialometani (THM),si Clorati

Bioxidul de clor la randul lui produce Clorati si Cloriti

Ozonul el insusi e nociv dar genereaza Bromoformiu

Cloramina determina formarea cloraminei organice, nitrati si nitritiFormarea acestor reziduri depinde de cantitate ,tipul  de substante folosite,calitatea apei,aciditate, prezenta de materie organicada (TOC ) si temperatura.

Institutiile de distributie a apei potabile garanteaza ca prezenta acestor substante sa fie minima ,sub  parametri stabiliti de lege.

In unele ocazii pentru a depasi aceste produse derivate din dezinfectie se folosesc lampile cu ultraviolete.

La tabelul cu substante daunatoare nu e cu siguranta unul exhaustiv, dar are scopul de a cataloga in ordine sistematica substantele nocive, indicand care sunt riscurile expunerii si care sunt tratamentele adecvate. In privinta efectelor posibile ale acestor substante, e bine sa nu ne alarmam. Depasirea valorilor parametrice nu implica o patologie imediata, e nevoie, statistic vorbind, de ani indelungati de consum pentru a exista consecinte patologice.

Definitia punctelor de consum (pou)

Un punct de consum este partea terminala a unei retele de distributie a apei potabile. Responsabilitatea pentru proiectarea sa, constructie si menetenanta nu mai cade in grija administratorului retelei hidrologice care se rezuma la POE( contorul central), ci in sarcina conductorului de instalatie, de exemplu ca in cazul unui bloc unde exista un administator pentru cladire.

Alegerea instalatiei de tratare

Achizitionarea unei instalatii de tratare a apei potabile e o alegere dificila. Urmatorul pas e sa hotaram ce tip de instalatie sa folosim si care sunt motivele acestei achizitii.

In acest punct problema devine delicata, intrebarea adecvata fiind: ce fel de apa vreau?
Ne incredem in cel care sustine ca exista o apa perfecta pentru fiecare anotimp, pentru fiecare tip de persoana in parte, in functie de organism, tip de alimentatie, localizare geografica, tipul de ocupatie, de varsta avuta, poate avea nevoie de apa (plata, bogata in saruri, sau doar in anumite saruri, sau fara anumite saruri, etc.).

Instalatiile bazate pe osmoza inversa au functia de a reduce puternic totalitatea substantelor dizolvate in apa. Indeparteaza marea parte a substantelor saline, eliminand si toate substantele toxice.

Caracterul organoleptic al apei poate rezulta modificat, caci eliminand carbonatul de calciu rezulta o serie de fenomene tampon.

Apa e foarte moale din puct de vedere al duritatii  si pura din punct de vedere bacteriologic. Exista instalatii cu un acumul cu rezervor  si producere directaa apei. In  cazul  instalatiei cu rezervor este nevoie de o lampa UV.

Instalatiile bazate pe microfiltrare  (sedimente + carbuni activi si lampa UV) au indatorirea de a indeparta in totalitate poluantii de natura organica, lasand nealterat continutul de saruri. Prezenta lampii cu UV ofera siguranta unei ape pura din punct de vedere bacteriologic.

Atunci cand se face aceasta alegere, trebuie tinut cont si de alte criterii cum ar fi costurile de intretinere si prezenta personalului calificat. Originea de provenienta a partilor componente trebuie sa fie una sigura si certificata.Piata este plina de filtre de proasta calitate cu origini dubioase la preturi foarte mici,deci trebuie tinut cont de natura provienentei acestora pentru a bea o apa buna si fara riscuri .Inainte de a achizitiona un sistem de filtrare cel mai indicat ar fi sa efectuati o analiza de laborator ,in asa fel se pot vedea parametri apei care nu corespund legislatiei

Pentru informatii suplimentare contactati-ne.

Garanția calității
Ai nevoie de ajutor?
Livrare Gratuită peste 395 Ron
Retur gratuit în 14 zile
Oferim consultanță
Ne gasiti pe SEAP