Transport gratuit peste 395 lei

Lampi cu ultraviolete

  • Ce sunt?
  • Principiu de functionare
  • O scurta prezentare
  • Eficienta in domeniul tratarii apei destinate consumului uman
  • Tipuri de lampi
  • Tehnologie de construire
  • Limite si riscuri
  • Dispunerea de parti componente

Lampa ultraviolete foloseste capacitatea razelor ultraviolete de a bloca reproducerea ADN-ului, distrugand astfel orice forma de viata. Apa este directionata intr-o camera speciala si iradiata cu o cantitate suficienta de raze ultraviolete. Razele ultraviolete nu sunt vizibile ochiului uman si sunt impartite in patru categorii in functie de nivelul lor energetic, incepand cu cel mai scazut nivel, UVA si terminand cu cel mai ridicat Vacum UVV.

Capacitatea antimicrobiana a razelor ultraviolete este descoperita la sfarsitul secolului XIX. Primele cercetari in domeniul epurarii apei s-au facut la inceputul secolului XX. Era vorba de o tehnologie in faza experimentala si foarte costisitoare, care cu trecerea anilor s-a demonstrat neeconomica in raport cu sistemele de dezinfectare chimica.

Eficienta sterilizari cu ultraviolete  ca antimicrobian depinde de o serie de parametrii, principalii find referitori la doza specifica (energia per timp de expunere tinand cont de suprafata), lungimea razei de unda UV, turbiditate, temperatura. In tabelul  Efectul antibacterian sunt prezentate dozele necesare pentru distrugerea diferitelor forme de viata

In ultimele decenii interesul si utilizarea instalatiilor cu raze UV pentru sterilizarea apei a cunoscut o crestere intensa; pe de o parte tehnologia a avansat si s-au redus costurile, iar pe de alta parte au crescut si exigentele legate de aspectele organoleptice ale apei. Utilizarea razelor UV in locul sistemelor de clorurare (sau alti dezinfectanti) garanteaza impotriva formarii dei derivatilor din substante de dezinfectare.

Lampile cu raze ultraviolete utilizate in domeniul tratarii apei potabile pot fi de diferite tipuri: cu vapori din mercur la presiune inalta sau medie, lampa cu xenon (pulsatii), cu eccimeri sau cu LED.In domeniul tratarii apei in punctul de consum, se foloseste in general bec pe baza de vapori de mercur la presiune scazuta. Aceasta deoarece sunt putin influentate de temperatura apei, deoarece au o cadere de emisie in jurul lungii de unda da 254 MH,(ce-a mai buna valoare pentru efectul antibacterian) si o durata de timp suficient de lunga (intre 6000 si 9250 h).In acelasi timp pretul acestui tip de lampa nu este ridicat.

Camasa care separa becul ultraviolete  de apa trebuie sa fie strict dintr-un material permeabil la raze UV, in general folosindu-se quartz pur (dioxid de siliciu). Unele instalatii folosesc tuburi din teflon, material permeabil la razele UV, dar cu un grad de transmitere inferior fata de quart.Invelisul prin interiorul caruia trece apa trebuie sa fie unul adecvat pentru apa destinata consumului uman si in acelasi timp nu trebuie sa se deterioreze in contact cu razele UV.Otelul inox si unele variante de teflon sunt azi cele mai utilizate solutii.Utilizarea lampii cu raze UV in instalatii de epurare a apei este foarte recomandata. Riscurile sunt practic inexistente, sunt doar cazuri de fotodegradare a nitratilor in nitriti, care oricum depinde de expunerea indelungata si de prezenta nitratilor.Va reamintim ca, la fel ca toate instalatiile de tratare a apei potabile, este necesara o intretinere constanta, inlocuind partile uzate si procedand la salubrizarea si curatirea lor.Becurile  uzate trebuiesc dispuse ca deseuri speciale. Contin mercur.Pentru aprofundarea subiectului:

Eficienta razelor ultraviolete

Mai jos este prezentat un tabel cu dozajul de ultraviolete necesar distrugerii unor bacterii,mucegaiuri,protozoare,virusi,drojdii etc

Garanția calității
Ai nevoie de ajutor?
Livrare Gratuită peste 395 Ron
Retur gratuit în 14 zile
Oferim consultanță
Ne gasiti pe SEAP