Transport gratuit peste 395 lei

Dozajul de reactanti chimici, polifosfati

Utilizarea de reactanti chimici in apa are diferite utilizari,exemplul clasic este adaugarea de oxidanti ca bioxid de clor sau hipoclorit de sodiu . Utlizarea lor in tratarea apei deja potabile este rara. Legea italiana prevede adaugarea de clor in apa tratata si stocata in rezervoare (ca alternativa legea permite si razele UV). In sectorul domestic se folosesc polifosfati pentru a contracara depunerile de calcar. In aceasta situatie e bine ca utilizatorul sa fie informat, polifosfatii sunt toxici daca dozajul nu este corespunzator si daca nu fac parte din categoria food .In general sunt  folositi doar in apa destinata consumului tehnic. Limita impusa de lege dincolo de care apare riscul pentru sanatatea umana, este foarte scazuta, tehnologiile bazate pe viitor nu ofera destula garantie asupra dozajului efectuat; variatiile de presiune si debit influenteaza dozajul. Utilizarea statiilor de dozare electronice reduce riscul de aparitie in exces sau din greseala a reactantilor chimici. In cazul in care pe circuitul principal al retelei de apa s-ar folosi dozatori de polifosfati, ar fi indicat dispunerea de un tratament adecvat in punctul de consum folosit in general pentru consumul uman. Osmoza inversa reprezinta un tratament eficient impotriva polifosfatilor.

Polifosfatii sunt  împartit în 2 familii:

  • Una este pentru uz exclusiv TEHNIC(Non-Food) . Functia de protectie la coroziune si depunerile de calcar la masini de spalat rufe si masini de spalat vase.
  • Cealalta este de tip FOOD si pot fi utilizati în filtre pentru apa de baut. Filtrele cu  polifosfati pot fi de asemenea, folosite pentru masini de cafea, deoarece acestea au o actiune de microfiltrare si anticalcar.

Polifosfatii care se dizolva în apa ce va fi incalzita au o dubla actiune :

1. anticalcar deoarece impiedica precipitarea bicarbonatilor de Ca si Mg dizolvati in apa  in carbonati insolubili.
2. anticoroziva prin acoperirea peretilor  tevilor cu  un film protector subtire care împiedica ca acestia  sa vina în contact cu oxigenul sau dioxidul de carbon dizolvat in apa, acestea fiind   principalele cauze de coroziune.
Polifosfatii de-a lungul timpului tind sa elimine depunerile din tevi  si boyler . Efectele descrise mai sus sunt maximizate atunci când valoarea pH-ului apei este între 6 si 7.
AVERTISMENTE: actiunea de anticalcar a polifosfatilor  este redusa treptat atunci când apa este adusa la temperaturi de peste 80 ° C iar la  100 ° C isi pierde de tot aceasta functie

Garanția calității
Ai nevoie de ajutor?
Livrare Gratuită peste 395 Ron
Retur gratuit în 14 zile
Oferim consultanță
Ne gasiti pe SEAP