Transport gratuit peste 395 lei

Apa, calciu si sanatate

Despre calciul continut de apa se vorbeste mult, de aceea este important sa subliniem parerea nefondata conform careia apele dure ajuta la formarea pietrei la rinichi ; cu siguranta carbonatul de calciu constituie o problema pentru conducte datorita incrustarilor pe care le poate forma, dar nimic asemanator nu a fost demonstrat in cazul organismului uman. Formatiuni solide apar uneori in zona pelviana sau in vezica si pot fi cauza unor regimuri dietetice dar de cele mai multe ori au cauze patologice. Pacientii cu surplus de calciu sunt in general sfatuiti sa consume ape bogate in minerale si in mod special cele bogate in saruri de calciu, aceasta indicatie aplicandu-se si pacientilor care nu prezinta hipercalcemie, fiind ca nu exista studii care sa demonstreze corelatii intre cantitatea de calciu consumata si cea ingerata della calcolosi. Din contra numeroase studii epidemiologice au evidentiat fenomenul invers; in tari ca Thailanda sau state din America de sud-est, unde se consum ape scazute in saruri s-a inregistrat o mai mare incidenta de calcolosi calcica. 

Rolul si prezenta in organism Calciul reprezinta cel mai raspandit mineral al corpului uman: la adult e prezent intr-o masura de 1200g din care 99% se gaseste in oase, iar restul de 1% e raspandit in tesutul moale si sange. In afara de cel de constituent al tesutului osos, calciu intervine ca element esential in multe procese necesare unei bune functionari a organismului.

Biodisponibilitatea Ca orice element mineral si disponibilitatea biologica a calciului este influentata de numerosi factori si in special de prezenta substantelor specifice, unele dintre ele jucand un rol sinergetic iar altele unul antagonist: vitamina D (sinergetic); sodiu (antagonist), magneziu si arama (sinergetici); zaharurile si in special lactoza (sinergetici); unii constituenti vegetali cum ar fi oxizii si fosfatii, acizii uronici (antagonici). In timpul sarcinii, in alimentatie, in copilarie si adolescenta exista un procent ridicat de calciu absobit si viceversa, odata cu avansarea in varsta aceast nivel se dimineaza;in toate din aceste cazuri este important sa se mentina un aportat adecvat al acestei substante. 

Carenta si exces Problemele legate de carenta acestui ion sunt multiple, o deficienta cronica in timpul perioadei de dezvoltare poate duce la o densitate osoasa slaba si contribuie la tulburari de osteoporoza; viceversa sunt rare cazurile in care apar complicatii datorita consumului excesiv a acestui mineral in dieta. 

Surse alimentare si nivele de mentinere Calciu se gaseste in cantitate ridicata in multe alimente de uz frecvent: in lapte si in derivatii acestuia; in fructe si legume, chiar daca calciul din legume este mai putin disponibil biologic comparativ cu cel din produsele lactate.
Chiar si apa poate juca un rol important in aportul de calciu, unele ape minerale sunt atat de bogate in acest ion, incat ar putea acoperi singure aportul zilnic necesar de calciu.

Pentru un adult sanatos aportul zilnic de nutrienti recomandat indica un aport de calciu nu mai mic de 1000mg/greutate; legislatia italiana nu prevede nivelul de concentratie maxima admis in ape, atat in cea potabila cat si in cea minerala.

Garanția calității
Ai nevoie de ajutor?
Livrare Gratuită peste 395 Ron
Retur gratuit în 14 zile
Oferim consultanță
Ne gasiti pe SEAP